Actua

Brandend actueel, alles wat leeft en een meerwaarde kan betekenen voor de huisarts en de huisartsenpraktijk. 

Zorgen voor Morgen

Zorgen voor morgen - 13 december 2022

Infectieziekten, klimaatopwarming, vergrijzing,... Er komt heel wat op ons af. En dat zal ook te voelen zijn in onze gezondheidszorg. Binnen 20 jaar ziet geneeskunde er helemaal anders uit dan 20 jaar geleden. We moeten onze gezondheidszorg anders gaan organiseren. Maar wie weet hoe? 

Sprekers

  • Jo De Cock (RIZIV) - Financiering van de gezondheidszorg
  • dr. Dirk Ramaekers (KU Leuven) - Toekomstige organisatie van de zorg

Waar? KU Leuven - Brugge en online
Wanneer? Dinsdag 13 december 2022 van 20u tot 22u

wzc

Grote bevraging van bewoners woonzorgcentra in 2023

Vanaf 2023 kunnen bewoners van Vlaamse woonzorgcentra hun mening geven over hoe zij de kwaliteit van leven, wonen en zorg ervaren. Daarmee wil het Vlaams instituut voor Kwaliteit van Zorg (VIKZ), in samenwerking met het expertisecentrum Dementie Vlaanderen en de Vlaamse Ouderenraad een wetenschappelijk onderbouwd beeld krijgen over hoe bewoners en hun naasten de kwaliteit van leven, wonen en zorg ervaren in de Vlaamse Woonzorgcentra. 

Het project zal in verschillende fasen lopen. De resultaten van de bewonersbevragingen zijn voorzien voor het einde van 2024. 

Dokter huisstijl HABO

bsae zet HABO in de kijker

Onze kringcoördinator Alice Traen werd onlangs lid van bsae, een organisatie die verengingsprofessionals versterkt en verenigd. De organisatie liet Alice aan het woord om onze kring voor te stellen. Het werd een een mooi artikel om trots op te zijn. 

Dig Health Connection

HABO aanwezig op Digital Health Connection event

Afgelopen dinsdag was HABO vzw aanwezig op het event Digital Health Connection van POM West-Vlaanderen. In het kader van ons beleidsplan met o.a. de doelstelling om huisartsen voldoende te ondersteunen in de digitale evolutie van de gezondheidszorg, werden via een speeddatingformule connecties gelegd met technologiebedrijven en onderzoeks - en gezondheidsinstellingen zoals VLAIO en HOWEST,... Er werden frisse ideeën en nieuwe inzichten gedeeld.

Eindejaarsreceptie

Save the date: eindejaarsreceptie 2022

Beste collega en partner, 

De voorzitters en de raden van bestuur van KGBN en HABO nodigen jou en je partner hartelijk uit voor de eindejaarsreceptie op zaterdag 17 december 2022. Na twee jaar afwezigheid wordt er voor vernieuwing gekozen. Hierbij ruilen we onze oude locatie om naar een nieuwe plek, namelijk het Beurs-, Meeting - en Congrescentrum, kortweg BMCC te Brugge

De officiële uitnodiging met mogelijkheid tot inschrijving volgt

Indien u nog een collega kent die alsnog lid wenst te worden, kun je zijn/haar gegevens doorgeven via kgbnvzw@gmail.com of info@habovzw.be. Dan kan deze persoon ook nog uitgenodigd worden voor de eindejaarsreceptie. 

Feestelijke groeten,

Dokter Sylvie Vermeire (voorzitter KGBN)
Dokter Inge Dieryckx (voorzitter HABO) 

AZG

Tweede oproep voor brede eerstelijnspraktijken

De oproep volgt grotendeels dezelfde logica en principes als de eerste oproep. Zo moet het minimaal gaan om een samenwerking tussen één of meerdere lokale besturen en huisartsen met een focus op bredere samenwerkingsverbanden. Projecten zullen moeten voldoen aan de duurzaamheids- en toegankelijkscriteria die gelden voor VIPA. 

Aanvragen kunnen worden ingediend tot vrijdag 9/12/2022 om 10u. 

Neonataal

Uitbreiding neonatale screening met SMA

Vanaf 1 december 2022 zal het Bevolkingsonderzoek Aangeboren Aandoeningen, ook wel bekend als 'neonatale screening', worden uitgebreid met de opsporing van Spinale Musculaire Atrofie (SMA). 

Aangezien huisartsen betrokken zijn bij de begeleiding van zwangerschappen, vindt u onder deze post de brief van het Agentschap Zorg en Gezondheid met meer informatie over deze screening. 

Brief uitbreiding neonatale screening met SMA

BK screening

Informatie voor huisartsen omtrent borstkankerscreening

 

Zoals elk jaar staat de maand oktober in teken van de strijd tegen borstkanker. Dit jaar bezorgt het Centrum voor KankerOpsporing een overzicht van informatie die de huisarts, gynaecoloog of apotheker kan gebruiken als je een gesprek aangaat over de screening naar borstkanker. 

Locomut

HABO en AZ Zeno in overleg

Woensdag 13 oktober vond er een overleg plaats tussen de kring en ziekenhuis AZ Zeno in Knokke-Heist. 
Op de agenda stond onder meer de verdere wetenschappelijke samenwerking, het huisartsenplatform en het project elektronische communicatie. Projecten die ons nauw aan het hart liggen en die we verder willen uitwerken met alle ziekenhuizen uit de regio. 

Zorgpunt Oekraïne

Zorgpunt Oekraïne

Het zorgpunt in Brugge is tijdens de maand december open op woensdag 7 en 21 december (13.30u - 17u)

  • Enkel op afspraak voor iedereen uit de HABO-regio. 
  • Doorverwijzen gebeurt via lokale besturen of artsen.
  • Anamnese document graag op voorhand laten invullen.
  • Ontheemden die in Beernem, Jabbeke of Zedelgem verblijven kunnen ook in Brugge terecht. 

Brief Agentschap Zorg en Gezondheid vaccinatie apenpokken